Nadmiar kwasu mlekowego wywołany etanolem: zahamowanie wykorzystania mleczanu

Zbadano wpływ doustnego podawania etanolu na stężenie glukozy i mleczanu we krwi, wielkość napływu i odpływu mleczanu oraz włączanie się mleczanu do glukozy u ośmiu ochotników. Wprowadzanie mleczanu do glukozy, obrót mleczanu i szybkość napływu i wypływu mleczanu określano podczas ciągłego wlewu 8 godzin 100 ul mleczanu-U-14C. Etanol podawano doustnie w odstępach godzinnych, początkowo 60 ml początkowej whisky wiązanej, a następnie 30 ml / godzinę. Stężenie mleczanu we krwi zwiększało się gwałtownie po podaniu etanolu, osiągało plateau w ciągu 120-180 min i pozostawało stałe po kontynuowaniu podawania etanolu. Przed etanolem wskaźnik obrotu mleczanu wynosił 0,76 mmola / kg na godzinę . 0,05 (SEM), a napływ mleczanu i wskaźniki wypływu były ściśle zrównoważone. Podczas podawania etanolu szybkość dostarczania mleczanu nie zmieniła się, ale szybkość wypływu mleczanu była znacząco hamowana, zmniejszając się do 50% szybkości dopływu. Pomimo ciągłego podawania etanolu równowaga pomiędzy dopływem i odpływem mleczanu została przywrócona w ciągu 120-180 min i zbiegła się czasowo z ustaleniem stałego stężenia mleczanu we krwi. Utlenianie mleczanu pozostawało niezmienione przez etanol, ale inkorporacja mleczanu do glukozy była znacznie zahamowana. Inkorporacja mleczanu do glukozy została zmniejszona w ciągu 30 minut od podania etanolu, a wartości nadiru osiągnięto w ciągu 120-180 min. Inkorporacja mleczanu do glukozy pozostała na stałym poziomie z szybkościami, które wynosiły tylko 30% wartości obserwowanych przy braku etanolu. Wyniki tych badań wskazują, że wywołana etanolem hiperlaktemia jest spowodowana zmniejszeniem ilości mleczanu, a nie zwiększeniem produkcji mleczanu.
[hasła pokrewne: peeling kawitacyjny jak często, usg ortopedyczne warszawa, lista skierowań do sanatorium ]
[hasła pokrewne: twaróg półtłusty kalorie, peeling kawitacyjny jak często, powiększanie biustu kwasem hialuronowym ]